Syyrianhamsterin hoito-ohje

Hoito-ohjeet päivitetty 21.2.2016.

Syyrianhamsteri (kultahamsteri, mesocricetus auratus) on erakkoeläin, joten se on aina asutettava yksin. Se valvoo öisin, ilta on siten parasta aikaa puuhailla lemmikin kanssa. Hamsteri kuljettaa ruokaa pesäänsä poskipusseissaan. Se on hyvin siisti eläin ja on lonkissa sijaitsevista hajurauhasistaan huolimatta melko hajuton. Hamsterilla on huono näköaisti. Hamsteri elää 1,5–2,5 vuotta. Hamsterin luovutusikä on viisi viikkoa.

4
Pitkäkarvainen normaali

Turkkimuunnokset ja värit

Syyrianhamstereita on lyhyt- ja pitkäkarvaisia, kiiltäväturkkisia satiineja sekä kiharaturkkisia rexejä. Pitkäkarvaisella naarashamsterilla on pörröinen turkki, tupsut takaosassa ja korvien takana. Pitkäkarvainen uroshamsteri sen sijaan voi kasvattaa pitkän laahuksen ympäri vartaloa. Joskus pitkäkarvaisen uroksen turkkia saattaa joutua selvittämään sormien tai kamman avulla. Pitkäkarvaisen uroksen kuivikkeeksi sopiikin paremmin leppä- tai haapahake kuin turkkiin helposti tarttuva kutterinpuru.

Lajilla on lukuisia värimuunnoksia ja kuvioita: mustaa, suklaata, keltaista, valkoista, cremeä, erilaisia harmaita ja vähän kaikkea niiden väliltä. Valkokuvioista tavallisimmat ovat nauhalliset ja laikukkaat. Kuviomuunnoksiin kuuluu myös kilpikonna, jolla on keltaisia laikkuja perusvärissään.

Asumus ja muut varusteet

Asumuksen on oltava niin tilava, että sinne mahtuu vaivatta pesäpaikkoja, ruokakupit ja paljon virikkeitä. Vähimmäismittoina suositellaan kooltaan noin 0,32 neliömetrin kokoista (esim. 80 x 40 cm) häkkiä tai terraariota. Korkeus on vähintään 30 cm, kovin korkeissa asumuksissa on huolehdittava siitä ettei hamsteri voi pudota korkealta.

Juoksupyörää suositellaan hamsterin liikunnantarpeen tyydyttämiseen. Vähimmäiskoko hamsterin pyörän halkaisijalle on 25 cm. Liian pieni juoksupyörä voi aiheuttaa hamsterille selkävaivoja. Avonaiset, ritilälliset juoksupyörät on syytä päällystää paperilla jotta hamsterin tassut eivät jää ritilöiden väliin.

Pesäpaikkoja on oltava yksi tai useampi. Mökeiksi sopivat puiset tai pahviset mökit. Pesämateriaaliksi sopii talous- tai wc-paperi tai heinä. Pesäpumpuli voi syötynä aiheuttaa suolitukoksia.

Hamsteri tarvitsee myös virikkeitä. Virikkeiksi asumukseen soveltuvat monenlaiset eläinkaupoissa myytävät jyrsijöiden lelut, kuten tikapuut, sillat, putket ja kiipeilytelineet. Virikkeitä voi kerätä edullisesti myös esimerkiksi vanhoista pahvilaatikoista, munakennoista ja ulkoa kerätyistä oksista.

Kuivaruoka ja tuoreruoka tarjoillaan pienistä kupeista. Eläinkaupoissa myydään jyrsijöiden ruokakuppeja, mutta mikä tahansa pieni astia soveltuu tarkoitukseen.

Vesi tarjoillaan jyrsijöiden juomapullosta, joka ripustetaan sellaiseen paikkaan josta hamsteri ylettää siihen vaivatta.

Asumuksen pohjakuivikkeen tulisi olla mahdollisimman pölyämätäntöntä, imukykyistä materiaalia, esimerkiksi kutterinpurua, haapa- tai leppähaketta, puuvillahaketta tai hamppupäistärettä. Männystä valmistettujen kuivikkeiden pihka voi ärsyttää ihoa ja hengitysteitä.

Hamsterin asumus tulee sijoittaa vedottomaan paikkaan, pois suorasta auringonpaisteesta.

Hamsterin kuljetukseen soveltuvat eläinkaupoissa myytävät jyrsijöiden kuljetuslaatikot.

Asumuksen hoito

Asumus siivotaan noin 2-3 viikon välein. Tällöin kaikki kuivikkeet vaihdetaan ja asumus ja tarvikkeet voidaan tarvittaessa pestä vedellä ja astianpesuaineella. Puhdistuksen ajaksi hamsterin voi nostaa kuljetuslaatikkoon tai tyhjään sankoon.

Hamsteri virtsaa yleensä vain tiettyyn nurkkaan asumuksessaan ja tämä nurkka tulisi puhdistaa erityisen huolellisesti. Hamsterin voi myös opettaa virtsaamaan erilliseen laatikkoon (esim. tyhjä margariinirasia), jossa on kissan vessalaatikoissa käytettävää puu- tai paperipuristepellettiä (ei kissanhiekkaa!) tai muuta erityisen imukykyistä kuiviketta.

Vesipulloon vaihdetaan raikasta vettä päivittäin ja pullo puhdistetaan säännöllisesti.

Ruokinta

Hamsterit ovat kaikkiruokaisia, ja luonnossa niiden ruokavalio koostuu pääosin siemenistä, juurista, kasvien osista ja hyönteisistä. Hamsterin perusruokaa on jyväseos tai täysravintopelletti, jota on oltava aina tarjolla. Parhaimpia ovat yleensä eläinkaupoissa myytävät sekoitukset, jotka on suunniteltu hamstereita varten. Koska etuhampaat kasvavat jatkuvasti, kovaa jyrsittävää, esim. kuivattua ruisleipää, tulee olla aina tarjolla. Herkkuina voidaan tarjoilla esimerkiksi pähkinöitä, koiran tai kissan kuivanappuloita, hirssintähkiä tai eläinkauppojen jyrsijänherkkuja.

Täysikasvuiselle hamsterille annetaan tuoreruokaa muutaman kertaa viikossa, poikasille ja emoille päivittäin. Tuoreruokana voidaan tarjoilla vihanneksia, hedelmiä, marjoja, yrttejä, kypsennettyä lihaa, kanaa, kananmunaa ja kalaa. Maitotuotteet, sitrushedelmät, suola, sokeri, mausteet, ihmisten herkut ja sipulit eivät sovellu hamsterin ruokavalioon.

Hamsterin kesyttäminen ja käsittely

Käsittele hamsteria aina hellävaroen. Hamsteri nostetaan kädelle siten, että se on kämmenen sisällä sormien ympäröidessä sitä tukevasti. Alussa hamsteri voidaan houkutella asumuksestaan vaikkapa kuljetuslaatikon kannelle. Kansi ja hamsteri nostetaan asumuksesta pois, jolloin voit hivuttaa hamsterin kannelta kädellesi.

Hamsteri kesyyntyy parhaiten, kun sitä käsitellään rauhallisin liikkein asumuksen ulkopuolella. Nostele hamsteria pitäen sitä varmasti kämmenotteessa parin sekunnin ajan. Hamsteri on hyvin utelias eläin ja sillä on huono etäisyysnäkö. Varo, ettei se putoa korkealta, esim. pöydältä.

Kesyyntynyttä hamsteria voi juoksuttaa vapaana aitauksessa tai turvallisessa huoneessa, josta hamsterin mentävät aukot on tukittu ja ovet suljettu. Älä jätä hamsteria ilman valvontaa asumuksen ulkopuolelle. Älä päästä hamsteria vapaaksi samaan tilaan toisten eläinten kanssa.

Hamsterin lomahoito

Hamsteri on melko vaatimaton eläin ylläpitää, ja lomahoitaja on yleensä helppo löytää. Lomahoitajaa varten on hyvä jättää yksinkertaiset hoito-ohjeet sekä lista tärkeistä puhelinnumeroista. Ennen lomalle lähtöä asumus puhdistetaan tarvittaessa ja hamsterille laitetaan runsain mitoin vettä ja kuivamuonaa. Lomahoitopaikkaa kannattaa kysyä myös hamsterin kasvattajalta ja eläinkaupoista, jotka yleensä tarjoavat lomahoitoapua edullisesti.

Liity Hamsteriyhdistykseen!

Kun liityt Suomen Hamsteriyhdistykseen, saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän jäsenlehden Poskipussin, jossa on ajankohtaista tietoa hamstereista ja hamsteriharrastuksesta. Sen lisäksi saat liittymislahjana Hoitopussin, jossa on paljon tietoa hamsterin hoidosta. Yhdistyksen jäsenenä saat alennusta näyttelyilmoittautumisista ja sinulla on vapaa pääsy kaikkiin hamsteriaiheisiin tapahtumiin.

Lisätietoja hamstereista ja jäseneksi liittymisestä internetsivuilta www.hamsteriyhdistys.fi (jossa on myös hamsteriaiheinen keskustelufoorumi) sekä neuvontasähköpostista shyneuvonta(a)gmail.com.